Acasa Diverse Verde intermitent! Nu mai claxonati auto aflate in asteptare pe prima banda! Asta fac doar idioții

Verde intermitent! Nu mai claxonati auto aflate in asteptare pe prima banda! Asta fac doar idioții

5 min read
0
0
195

Semaforul intermitent de dreapta a fost introdus în numeroase intersecții cu scopul de a fluidiza traficul, dar majoritatea șoferilor au o concepție eronată despre semnificația sa, despre obligațiile pe care lumina verde le impune. Văzând că banda întâi este ocupată de mașini care nu urmează să vireze dreapta, șoferii din spatele lor claxonează insistent, convinși că primii încalcă legea și că trebuie să se dea la o parte. După cum vom vedea, semaforul intermitent de dreapta nu îi obligă pe conducători să elibereze banda de dreapta.

Modul în care trebuie să ne comportăm în trafic la întâlnirea unui semafor intermitent de dreapta este descris în Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, Art. 59 (4): „Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație‘.

Această ultimă frază nu se referă doar la acordarea priorității autoturismelor aflate în intersecție, ci și celor care așteaptă regulamentar la semafor pe banda I. Dacă marcajul atribuit primei benzi permite și deplasarea în direcția înainte, conducătorii auto au dreptul de o folosi. În plus, aceștia nu pot porni de pe loc decât în momentul în care semaforul devine verde pentru direcția înainte.

Dacă un șofer a ocupat banda I fără intenția de a vira dreapta, este acesta obligat să elibereze calea celor din spatele său, care vor să efectueze virajul?

Semaforul intermitent de dreapta NU îi obligă să facă acest lucru: „Asta nu înseamnă că cei aflaţi pe banda unu de circulaţie sunt obligaţi să elibereze banda de circulaţie, să dea liber celor care vor să vireze la dreapta. Când ne deplasăm în direcţia înainte avem dreptul să ocupăm oricare dintre benzile de circulaţie, cu excepţia situaţiei în care este prevăzut altfel prin marcaje sau indicatoare. Aşadar, avem dreptul să ocupăm banda 1 dacă vrem să mergem înainte! Ne punem în mişcare când semaforul de bază de arată culoarea verde” explica Nicolae Istrat, examinator auto atestat de DRPCIV.

Concluzia? Nu mai claxonati insistent autoturismele aflate pe banda întâi in asteptarea culorii verzi a semaforului pentru ca dumneavoastra doriti sa efectuati viraj dreapta. Virajul la dreapta este legal, cand aveti verde intermitent si doar atunci CAND ESTE POSIBIL ACEST LUCRU!

Vezi video explicativ

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Atentie ploiesteni! Incepand de luni S.G.U. va ridica autoturismele parcate neregulamentar

SGU Ploiești aduce la cunoștința posesorilor/conducătorilor de autovehicule faptul că, înc…