Acasa Front Urmează a fi introdusă în Statutul polițistului prezumția de legalitate! Noua masura stabileste astfel ca romanii opriti sau controlati de politie nu se vor mai putea certa cu angajatii MAI. Nu vei mai putea contesta verbal, transmite live pe retelele de socializare, negocia sau discuta cu agenții de poliție

Urmează a fi introdusă în Statutul polițistului prezumția de legalitate! Noua masura stabileste astfel ca romanii opriti sau controlati de politie nu se vor mai putea certa cu angajatii MAI. Nu vei mai putea contesta verbal, transmite live pe retelele de socializare, negocia sau discuta cu agenții de poliție

6 min read
0
0
294

Prezumtia de legalitate urmeaza a fi introdusa in Statutul politistului, prevedere care garanteaza din start ca ofiterul actioneaza in interesul legii si este fidel normelor in vigoare. Noua masura stabileste astfel ca romanii opriti sau controlati inopinat de Politie nu se vor mai putea certa cu angajatii MAI. Comportamentul sfidator nu va mai fi acceptat.

experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Sunt de acord cu politica de cookie

E-JURIDIC.ROcautameniu

Prezumtia de legalitate, introdusa in Statutul politistului. Romanii nu se mai pot certa cu angajatii MAI

Prezumtia de legalitate urmeaza a fi introdusa in Statutul politistului, prevedere care garanteaza din start ca ofiterul actioneaza in interesul legii si este fidel normelor in vigoare. Noua masura stabileste astfel ca romanii opriti sau controlati inopinat de Politie nu se vor mai putea certa cu angajatii MAI. Comportamentul sfidator nu va mai fi acceptată.

Pe scurt, prezumtia de legalitate inseamna ca in momentul intalnirii cu un politist, jandarm sau alt cadru autorizat pentru pastrarea ordinii si linistii publice nu vor mai putea exista contestari verbale, transmisiuni live pe retelele de socializare, negocieri si alte discutii din partea celor care fac obiectul chestionarii de catre reprezentantii autoritatilor. Se presupune automat ca angajatii MAI actioneaza in spiritul legii, nu isi depasesc atributiile si nici nu fac abuz de putere. Practic, odata ce acest proiect devine lege, romanii nu vor putea sa se mai certe la fata locului cu politistii. Eventualele nedreptati vor trebui dovedite in instanta sau prin anchete interne ale institutiilor de forta.

Initiatorii proiectului de lege au avut in vedere la elaborarea actului faptul ca nivelul autoritatii politistilor in spatiul public este in scadere si au subliniat faptul ca respectul si increderea aratate de cetateni sunt in continuare pe o panta descendenta.

„Avand in vedere (…) contextul exceptional in care se regaseste intreaga societate romaneasca, alaturi de comunitatea internationala, determinata de pandemia epidemiologica a coronavirusului SARS-CoV-2, care a atras prin masurile speciale impuse o crestere a numarului infractiunilor impotriva fortelor de ordine publica, apreciem ca este utila aceasta interventie legislativa cu scopul intaririi increderii in politistii romani”, arata parlamentarii in expunerea de motive atasata proiectului de lege.

Propunerea de act normativ include, asadar, in Statutul politistului prezumtia de legalitate asupra faptelor si actelor prin care politistii isi indeplinesc atributiile si activitatile. Prin acest act, sustin initiatorii, se instaureaza un just echilibru pentru ambele parti implicate in procesul de mentinere a ordinii publice, „persoanele nemaiputand sa conteste/se manifeste in mod public sfidator si chiar sa ultragieze invocand presupuse nelegalitati, acestea putand fi constatate doar pe caile prescrise de lege”.

Prin proiect se evidentiaza, totodata, faptul ca politistul are statut special datorita specificului muncii sale si a pericolului la care este supus el si familia sa, exercitiul autoritatii publice implicand de acum fermitate evidenta.

Initiativa mai cuprinde si noi facilitati pentru politisti, in sensul ca mutarea si delegarea vor fi insotite de avantaje noi.

Simultan, procesul de aparare a probitatii profesionale este inlesnit.

Prezumtia de legalitate si noile facilitati vor fi disponibile pentru:

  • politistii de frontiera;
  • IGI;
  • DGIPI;
  • DGA;
  • ANA;
  • ANITP;
  • CNSIS;
  • personalul Academiei de politie;
  • ISOP;
  • angajatii din aparatul central si din subordonatele MAI.

 

Modificarile legislative pot fi consultate AICI.

Proiectul de lege a fost introdus pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional.

Procedura de urgenta a fost adoptata.

Initiatori ai propunerii sunt Florin Iordache, Badalau Niculae, Paul Stanescu si Alfred Simonis, senatori si deputati PSD.

Prevederile de mai sus nu se aplica inca, intrucat sunt necesare voturile senatorilor, ale deputatilor, promulgarea presedintelui Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial.

Vom reveni cu actualizari imediat ce acestea vor fi disponibile.

Conform e-juridic.manager.ro

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Front

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Atentie ploiesteni! Incepand de luni S.G.U. va ridica autoturismele parcate neregulamentar

SGU Ploiești aduce la cunoștința posesorilor/conducătorilor de autovehicule faptul că, înc…