Acasa Front Pe 1 decembrie sarbatorim o zi promulgata de Ion Iliescu cu o traditie culinara promovata de ProTv

Pe 1 decembrie sarbatorim o zi promulgata de Ion Iliescu cu o traditie culinara promovata de ProTv

4 min read
0
0
341

Putina lume stie ca 1 Decembrie a inceput ca o sarbatoare nationala dupa 1990 si ca aceasta a fost promulgata de Ion Iliescu prin legea nr. 10 din 31 iulie. Astfel s-a ajuns ca data de 1 decembrie sa fie adoptata ca sarbatoare publica.

De unde până unde a devenit fasolea cu ciolan o mâncare naţională care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor ziua naţională a României? 

Totul a plecat de la năstruşnica idee de a-si promova postul a celor de la PRO TV care, la aniversarea de cinci ani a lansării, in anul 2000, au emis întreaga zi cu sigla „Marea Ciolaniadă”!

Atunci, a fost lansat un concurs în care îi invita la sediul din Pache Protopopescu pe toţi bucătarii pricepuţi cu „cea mai gustoasă şi arătoasă fasole cu ciolan la purtător”. Cum promovarea începuse cu câteva zile înainte de ziua naţională, ideea a prins şi, când nici nu începuse încă defilarea de la Arcul de Triumf, sute de oale şi cratiţe pline cu delicioasa fasole cu ciolan făceau coadă în faţa sediului PRO TV.

Ei bine, în acel geros 1 Decembrie, Teo Trandafir a putut fi văzută live pe PRO TV, de dimineața pînă seara, împărțind porții de fasole cu ciolan dintr-o marmită militară, alături de un comandant și un bucătar de popotă; întîi soldaților, apoi civililor care se desprinseseră din fața ecranelor, chemați să participe la marea fasoleală festivă. În puțin timp, intrarea din Pache Protopopescu avea să ajungă – vorba aceea – irespirabilă… Transmisia se întrerupea, ba pentru un jurnal, ba pentru un reportaj din țară, ba pentru un calup de reclame. Dar punctul de interes cădea pe fasole!

De 1 Decembrie, „s-a dat fasole”. Succesul acelei acțiuni proteviste a consfințit ritualul, a instituit tradiția. Din acel an, de 1 Decembrie, „se dă fasole”! Se dă cu polonicul, se dă „la toți” cei care cer, se dă în parcuri sau în intersecții, de către Primării sau de către instituții de caritate. Se dă iahnie, gătită cu ciolan sau cu cîrnat, uneori și cu cîte un păhăruț de țuică sau de vin fiert.

De 1 Decembrie sarbatorim o zi promulgata de Ion Iliescu cu o traditie culinara promovata de ProTv.

La multi ani Romania ( la multi ani Protv)!

 

 

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Front

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Autostrada Soarelui este singurul loc din lume unde politia rutiera are ordin sa-si execute serviciul cu spatele

Felul în care se circulă pe autostrăzile din România dovedește că foarte mulți șoferi fie …