Acasa Diverse ORORILE PE CARE LE-A ÎNDURAT UN CLUJEAN, PENTRU 80 DE DOLARI, ÎN ÎNCHISORILE DIN CHINA

ORORILE PE CARE LE-A ÎNDURAT UN CLUJEAN, PENTRU 80 DE DOLARI, ÎN ÎNCHISORILE DIN CHINA

6 min read
0
0
135

Clujeanul Marius Balo, care executa o condamnare de 8 ani de închisoare în China pentru o fraudă de 80 de dolari, va fi transferat în România. Profesorul a suportat timp de 6 ani condiţii înfiorătoare de detenţie, avocatul acestuia arătând că autorităţile din ţara natală l-au abandonat.

În urmă cu 5 ani a sesizat avocatul lui Marius Balo  autorităţile din România cu privire la condiţiile inumane în care este acesta deţinut, cerându-le să înceapă demersurile pentru transferul acestuia în ţară, având în vedere că în închisorile din China îi sunt încalcate grav drepturile omului. După ani de nepăsare, astăzi, Ministerul Justiţiei a anunţat, azi, că profesorul clujean va fi transferat la un penitenciar din România, unde-şi va ispăşi restul de pedeapsă.
Marius Balo s-a stabilit în China în 2010, fiind angajat ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing. El a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru o infracţiune de fraudă contractuală. El a fost acuzat că a primit pe nedrept suma de 80 de dolari.
„Această situaţie extrem de gravă este ignorată cu desăvârşire de Ministerul Justiţiei al României, care refuză să îşi îndeplinească obligaţia de a apăra interesele şi drepturile unuia dintre cetăţenii săi. În ciuda unor memorii şi adrese repetate către doamna Ministru Ana Birchall, dar şi către Ministerul de Externe, Preşedintele României şi alte instituţii cu atribuţii în apărarea drepturilor cetăţenilor români, autorităţile nu au luat nicio măsură, au oferit doar răspunsuri generice şi au refuzat să acorde audienţe privitoare la acest caz“, au susţinut susţin cei de la Casa de avocatură Iordăchescu şi asociaţii

OBLIGAT SĂ LUCREZE TIMP DE 12 ORE PE ZI, ÎN SCHIMBUL UNEI SINGURE MESE PE ZI, CARE CONSTA ÎN DOUĂ LINGURI DE OREZ

Mariu Balo spune că se simte abandonat şi spune că trăieşte un adevărat calvar în puşcăriile comuniste. Profesorul susţin că, timp de doi ani, perioadă în care a fost ţinut în arest înainte de a fi condamnat, i-au fost încălcate drepturile. Într-un memoriu, Balo descrie ce a trăit în închisoare.
„De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este ca, odată ajuns în faţa judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi”, a scris românul.
Ulterior, el a fost transferat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Shanghai. Aici, el ar fi fost obligat să lucreze timp de 12 ore pe zi, în schimbul unei singure mese pe zi, care consta în două linguri de orez. „Statul român ignoră de peste 5 ani suferinţa şi tratamentele inumane îndurate de Marius Balo şi amână demersurile necesare pentru a-l transfera în ţară, în vederea executării pedepsei în România”, au conchis reprezentanţii profesorului.
Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Stiati ca in Romania exista „Podul lui Dumnezeu”?

Podul lui Dumnezeu din comuna mehedinţeană Ponoare este unul dintre cele trei poduri natur…