Acasa Front Ordonanța Militară 7 ne-a demonstrat că suntem cetațeni de mâna a doua! Pe de-o parte ni se spune ” stați în casă” pe de altă perte cand Germania are de cules, se dă verde la chartere pentru transportul lucrătorilor sezonieri! Hop, pandemia nu mai e periculoasă!

Ordonanța Militară 7 ne-a demonstrat că suntem cetațeni de mâna a doua! Pe de-o parte ni se spune ” stați în casă” pe de altă perte cand Germania are de cules, se dă verde la chartere pentru transportul lucrătorilor sezonieri! Hop, pandemia nu mai e periculoasă!

4 min read
0
0
175

Fermierii germani atrag atentia ca exista riscul sa se ajunga in impas cu agricultura si asigurarea pe viitor a alimentelor de baza. An de an ei dau de lucru unui numar de aproximativ 300.000 de culegatori, muncitori sezonieri, care ajuta la strangerea recoltei. Aproape toti provin din Europa de Est, majoritatea din Romania. Din cauza epidemiei de coronavirus, cei mai multi dintre ei se vor vedea nevoiti sa ramana anul acesta acasa.

In cazul sparanghelului, problema a devenit deja acuta, a declarat Andreas Kohr, purtator de cuvant al Asociatiei Fermierilor si Viticultorilor din sudul landului federal Renania-Palatinat. In regiunea Rheinhessen, aflata la sud de Frankfurt pe Main, recolta de sparanghel incepe peste cateva zile.

Prin traditie, sezonul de sparanghel se incheie in Germania pe 24 iunie. „La noi exista ferme care au cerut 100-120 de muncitori sezonieri, dar de venit au venit pana in 10 persoane”, a declarat el pentru DW.

Guvernul german a dispus pana acum, din cauza epidemiei, inchiderea granitelor cu vecinii sai din nord, sud si vest, dar nu si cu cei din est. Numeroase asociatii ale fermierilor cer acum Guvernului de la Berlin sa asigure sosirea muncitorilor sezonieri.

De aceea, fermierii si alte asociatii de profil au cerut politicienilor sa relaxeze prevederile legale, astfel incat „lucrarile urgente necesare pentru asigurarea aprovizionarii cu alimente sa fie asigurate”.

Si cum cetateanul occidental nu ” pune mana”, tot la populatia de mana a doua sas-apeleat! Romania isi va intării din nou imaginea de sclav. Intr-o perioada de maxima alerta coronavirus, cand se cere autoizolare sociala pe tot mapamondul, Germania doreste o intoarcere a fortei de munca din estul europei.

Pandemia a disparut? Nu! Dar ce conteaza viata unor amarati cand este pusa in joc agricultura celor mai puternice tari din Europa? Asa ca pe cai diplomatice s-a reusit relaxarea intoarcerii lamunca in occident. În ciuda masurilor din ce in ce mai restrictive, a venit si declaratia Ministrului de Interne Marcel Vela, odata cu Ordonanta Militara numarul 7  , parca din alte ” filme”:

„Avem și o veste bună: am introdus aici un articol care permite zboruri efectuate de toți operatorii aerieni de curse charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri către alte state.”

Pai daca occidentul e in izolare cine sa le culeaga roadele pamantului? Doar n-or sa iasa la lucru acum cand Covid19 face din ce in ce mai multe victime? Acum cand ne apropiem de varful pandemiei, statul roman isi trimite cetatenii la munca in Europa in timp ce statele batranului continent isi protejeaza cetatenii prin izolare! Am inteles ca se are o transmisibilitate teribila si e mortal! Parol!

 

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Front

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Blanche Monnier – sechestrată 25 de ani în camera sa, chiar de propria mamă, doar pentru că a iubit pe cine nu trebuia

Blanche Monnier – sechestrată 25 de ani în camera sa, chiar de propria mamă, doar pentru c…