Acasa Diverse Mircea Crisan sustinea spectacole de Stand up Comedy in Romania anilor ’60

Mircea Crisan sustinea spectacole de Stand up Comedy in Romania anilor ’60

3 min read
0
0
101

Mircea Crișan a fost comicul numărul 1 al României, dar a ales să rămână în Occident, după un turneu la Paris cu Teatrul Tănase, fuga lui fiind considerată o adevărată bombă a anului. După acest gest,  Mircea Crișan a fost interzis în țară, dar publicul îl putea auzi săptămânal la Europa liberă. Mircea Crișan a murit pe 22 noiembrie, în Germania, la vârsta de 89 de ani. 

A fost un actor, cabaretist, regizor și umorist, celebru în România anilor 1950-1960 și în Germania restul vieții.

Mauriciu Kraus, pe numele real la naştere, a venit pe lume la 8 august 1924, într-un vagon de tren care traversa Maramureșul, fiind fiul unei familii de români de origine evreiască, care erau angajați la un parc de distracții ambulant. Naşterea sa a fost declarată la oficiul stării civile, la 9 august.

În anii copilăriei, a fost mai mereu plecat în trurnee, alături de părinţii săi, apoi s-a angajat ca vânzător de mezeluri.

La vârsta de 19 ani a debutat ca figurant la Teatrul Barașeum, actualmente Teatrul Evreiesc de Stat, în spectacolul „Lozul cel mare” de Sholem Aleichem, apoi a urmat spectacolul „Potopul” de S. Berger în regia lui Dinu Negreanu.

În 1946 debutează în revista „Ca la noi la nimeni”, regizor H. Nicolaide, alături de Maria Tănase, Sephi Alşec, Beno Verea şi alţii, în care obţine un succes deosebit.

După absolvire a jucat timp de 11 ani la Teatrul Armatei, între anii 1947-1967, a jucat şi la Teatrul Savoy, iar din 1949 şi la Teatrul de Estradă, în spectacole de varietăți alături de actorii Nicolae Stroe, Gogu Trestian, Ion Antonescu-Cărăbuș, Horia Căciulescu, Zizi Șerban, Elena Burmaz, Tanți Căpățână sau Puiu Călinescu.

A Interpretat, alături de regretata Stela Popescu, scheciuri celebre, cum a fost „Costică… dormi?” şi „Castravetele”.

Mircea Crisan ramane unul din pionierii stand up comedy-ului romanesc. Ceea ce tinerii au descoperit astazi, talentatul Mircea Crisan incanta publicul in perioada anilor ’60.

Iata-l intr-o inregistrare

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Un elev de la Şcoala de Poliţie Câmpina a salvat doi politisti si un jandarm

Un elev de la Şcoala de Poliţie Câmpina a fost salvator pentru doi poliţişti şi un jandarm…