Acasa Diverse George Manolescu, ” Regelele pungașilor” s-a nascut la Ploieşti

George Manolescu, ” Regelele pungașilor” s-a nascut la Ploieşti

4 min read
0
0
193

Sub titlul „Viaţa mea aventuroasă ca escroc” au fost reeditate în Germania amintirile lui George Manolescu, un personaj exotic şi controversat cunoscut şi sub numele fals de Lahovary, mai exact: prinţul Lahovary.

George Manolescu s-a născut în 1871 la Ploieşti, a fost elev la o şcoală militară de unde a fugit la vîrsta de 13 ani la Viena iar apoi s-a stabilit la Paris.

Cleptoman de profesie a fost de-a lungul anilor nu numai sursa de inspiraţie a unor „relatări senzaţionale” din presă dar a fascinat, de asemenea, pe cîţiva cineaşti şi scriitori. Astfel, ultimul roman al laureatului Premiului Nobel pentru Literatură, Thomas Mann care a apărut, în 1954, sub titlul „Mărturisirile escrocului Felix Krull” („Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull”) are la bază biografia lui Manolescu.

În 1897 este retinut de autorități în Franţa și va fi din nou condamnat.

După ieşirea din puşcărie merge-n Italia, se dă drept prinţul de Lahovary şi să căsătoreşte cu o contesă germană. Împreună cu fiica şi soţia se stabileşte în Germania dar părăseşte familia, pleacă-n Elveţia şi va fi din nou condamnat.

Începînd cu anul 1900 săvîrseşte mai multe furturi în hoteluri din Berlin fiind arestat, iar pe parcursul procesului simulează, cu succes, nebunia. În timpul şederii într-o clinică psihiatrică, Manolescu scrie primul volum al memoriilor sale care se bucură de un mare succes. Editorul încearcă să-l convingă pe romancierul de succes, Karl May, să scrie partea a doua a memoriilor. Karl May refuză. În cele din urmă apare şi volumul doi, despre care nu se ştie exact cine l-a scris de fapt. Manolescu moare în 1908 din cauza unei operaţii nereuşite.

Într-un necrolog apărut în ziarul social-democrat austriac, „Arbeiter Zeitung”, din 8 ianuarie 1908, Manolescu este descris drept „cel mai celebru hoţ contemporan”.

Un critic a numit memoriile într-o recenzie „o psihogramă a unei conştiinţe lipsite de spiritul de culpabilitate”, iar „Neue Zürcher Zeitung” le-a calificat drept „un manual al unei arte sinistre”.

Memoriile au apărut şi în limba română, atît în perioda dintre cele două războaie mondiale, cît şi după 1990, fiind cunoscute sub titlul: „Regele pungaşilor”.

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Scurtă istorie a ploiestiului! De la instalații de foraj petrolier, la blugi, cartofi prajiti si hamburgeri

Prahova unul dintre cele mai industrializate județe din țară,  avea înainte de Revoluție u…