Acasa Diverse Un nou fake news marca Antena3

Un nou fake news marca Antena3

3 min read
0
0
148

 

Un fake-news lansat de Antena 3 a ajuns să fie girat de Raed Arafat (șeful DSU și unul dintre cei mai importanți oameni din stat în lupta cu pandemia), scrie Libertatea.

Arafat se folosește de câteva informații, despre care chiar el spune că le-a văzut la Sinteza zilei, mai exact că „în urma unei relaxări a carantinei, Japonia ar fi înregistrat de 10 ori mai multe cazuri decât înainte”, dar care într-un final se dovedesc a fi false.

Afirmația a fost făcută tot la Antena 3, într-un interviu acordat lui Mihai Gâdea.

Șeful DSU se folosește de informațiile respective pentru a-și argumenta teoria „relaxării în pași mărunți”:

„Cred că la dumneavoastră a fost prezentarea cu Japonia care are 1.000% creștere după măsurile de relaxare. Păi, 1000%, ce înseamnă asta pentru România dacă o să avem astfel de creștere? Deci noi încercăm să mergem într-un mod logic, calculat, clar”, a zis Arafat, citat de Libertatea.

Cum stă, de fapt, Japonia? Fake-ul demontat

Cifrele arată că în Japonia situația nu s-a agravat după relaxarea restricțiilor, potrivit aceleiași surse. Ultimele două săptămâni au adus în Japonia mult mai puține cazuri zilnice decât în vârful epidemiei și în perioada de izolare.

Japonia a ieșit din starea de urgență pe 14 mai, iar în 15 mai au fost 83 de cazuri noi, în 18 mai, doar 20.

„Nicăieri nu se verifică ipoteza creșterii cu 1.000% a cazurilor, nici la primele măsuri de relaxare (începutul lui mai), nici la ridicarea stării de urgență în urmă cu câteva zile.

Amenințarea de care vorbea Arafat, o posibilă explozie a numărului de noi cazuri de Covid-19 dacă ne relaxăm prea mult, este una reală.

Problema este că șeful DSU aduce drept argument o situație epidemiologică inexistentă din altă țară, girând un fake news”, arată Libertatea.

 

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Campanie electorala, la Ploiesti, in ritm de Hip Hop

Am gasit pe contul de YouTube Robuu, o melodie de susținere pentru Razvan-Toma Stanciulesc…