Acasa Front De ce nu trage politistul cu pistolul? In cazul de la Buzau pistolul era prea mult pentru astfel de interventii, iar bastonul era prea putin

De ce nu trage politistul cu pistolul? In cazul de la Buzau pistolul era prea mult pentru astfel de interventii, iar bastonul era prea putin

13 min read
0
0
565

Cazul activistului civic agresat intr-un sat din Buzau de fata cu politia arata cat de vulnerabili suntem in fata infractorilor. Cei care trebuie sa ne apere sunt slab pregatiti si nu au dotari. De partea cealalta, agresorii stiu ca nu pot pati mare lucru pentru ca autoritatile, desi au parghiile necesare, nu actioneaza, tocmai, de teama legii.

In aceasta situatie, pare ca suntem lasati la voia intamplarii, la mana hotilor si batausilor. Si toate acestea pentru ca nu exista o lege clara care sa poata da politistului puterea de care are nevoie pentru a se impune fara a leza drepturile cetateanului.

Lipsa autoritatii politiei i-a facut pe multi infractori sa isi faca de cap fara frica, este de părere criminalistul Liviu Chesnoiu, citat de Ziare.Com

Referitor la cazul de la Buzau, Liviu Chesnoiu a spus ca asa ceva nu se poate intampla intr-o lume civilizata. „Din ce vedem in imagini, barbatul a lovit-o pe politista si a sarit pe parbriz. Asa ceva nu se intampla intr-o tara civilizata. Daca ii intrebi pe englezi cum se explica gradul lor de civilizatie, raspund foarte simplu: „doua sute de ani de bataie”.

In cazul de la Buzau nu se impunea sa traga cu pistolul si nici sa dea cu bastonul, dar spray-ul il puteau folosi, desigur, respectand legislatia. Toleranta zero!

Noi, daca permitem asa ceva, inseamna ca plecam acasa cu totii. Nu ne mai protejeaza nimeni. Angajam numai mascati care sub masca aceea pot sa intervina, sa faca ordine si disciplina, pentru ca nu le este frica sa nu fie urmariti, sa le fie familiile amenintate”, a subliniat Chesnoiu.

„Din acest motiv politistii sunt injurati, scuipati, le ameninta familiile. Pentru ca nu-i protejeaza nimeni. Cine ar fi aparat-o pe politista aceea daca ea scotea bastonul si-l lovea pe atacator. Se intorceau si o bateau acolo.

Referitor la cazul de la Buzau, unde politistii agresorii au putut sa bata o persoana de fata cu politia, fara ca oamenii legii sa aiba timp sa intervina, Cosmin Andreica, presedintele Sindicatului Politiei Europol a explicat ca legea nu permite folosirea armamentului din dotare daca agresorul nu este inarmat.

„In general vorbim despre o abordare foarte lejera a procurorilor pentru infractiunile de amenintare loviri si alte violente, iar politistul nu poate sa ia masura retinerii daca ulterior acestei retineri trebuie sa urmeze ceva: o arestare prevenita, arest la domiciliu, un control judiciar.

Daca politistii ar fi scos pistoalele, ar fi fost cercetati penal.

Pistolul este prea mult pentru astfel de interventii, iar bastonul este prea putin. Daca politistii ar fi scos pistoalele, ar fi fost cercetati penal. Aici vorbim in principal despre principiul proportionalitatii folosirii fortei. Adica daca agresorul este cu mana goala nu ai voie sa folosesti pistolul.

Ceea ce inseamna ca ne trebuie acele dispozitive cu electrosocuri care ne-ar permite sa oprim agresorul din actiunea sa astfel incat sa fie cat mai putine riscuri privind vatamarea lui fizica.

In plus, totul se intampla in mai putin de 10 secunde. Nu aveau timpul necesar sa faca somatii. In esenta, vorbim de un numar insuficient de politisti in mediul rural. Iar aici se intampla cele mai multe agresiuni cu un grad mare de violenta”, a explicat Andreica.

Din 2002, in Legea 2018 se vorbea despre sisteme cu energie electrostatica. Nu s-au achizitionat niciodata. Acum doi ani s-a schimbat legislatia si s-a folosit „cu electrosocuri”. In legislatie avem prevazut ca mijloc de dotare acest dispozitiv. Nu l-au achizitionat din considerente financiare.

Un astfel de dispozitiv costa aproximativ 2.500 de euro, iar cartusele ar insemna undeva la 40 de euro fiecare.

Sindicalistul a mai spus ca ar trebui modificata legislatia in asa fel incat politistul sa aiba mai multe drepturi, dar sa fie si pedepsit mai aspru atunci cand face abuz de putere.

„Cand a fost vorba despre intarirea politistului de a actiona in astfel de situatii neprevazute, toate ONG-urile si reprezentantii societatii civile au spus ca asemenea termeni se pot transforma in abuzuri asupra cetatenilor.

Daca nu am fi avut aceste imagini de la Buzau, iar politistii ar fi folosit armamentul din dotare, am fi spus ca politistii au comis un abuz.

Trebuie sa modificam legea si sa le oferim instrumente mai clare politistilor. Pe de o parte eu inteleg si temerile reprezentantilor societatii civile, care militeaza pentru drepturile omului, dar altfel nu vom schimba nimic, daca nu avem incredere. Concomitent, sa marim pedepsele pentru purtare abuziva a unui politist. Astfel ar putea sa fie descurajati politistii sa abuzeze de functie, dar sa le lasam si cadrul legislativ in care sa poata interveni fara sa se gandeasca la anchetele ce vor urma dupa aceea”, a explicat seful Sindicatului Europol.

Cosmin Andreica a mai precizat ca, „pana la a primi o pedeapsa cu executare intr-un penitenciar, trebuie sa vorbim despre faptul ca lipseste un element foarte important si anume consecinta aplicarii pedepsei contraventionale”.

„De cele mai multe ori, cetatenii se intalnesc cu politistii pe incalcarea legislatiei contraventionale: la circulatie, la convietuire sociala. Toate aceste fapte a dus la golirea de autoritate a institutiei.

Daca primesti amenda si nu ai nimic pe numele tau nu patesti niciun fel de consecinta. Nu te poate executa, nu faci munca in folosul comunitatii, nu patesti absolut nimic. Si o mare parte din cei implicati in scandaluri sunt cei care nu suporta niciun fel de consecinta pentru ca nu platesc amenzile.

De aceea, in alte state exista inchisoarea contraventionala. Daca se acumuleaza cateva amenzi si nu se platesc in intrervalul stabilit, judecatorul poate decide munca in folosul comunitatii. Daca aceasta decizie nu este acceptata, pedeapsa se transforma in zile de inchisoare contraventionala.

Acest instrument de munca in folosul comunitatii este si acum la mana primarilor, insa acestia nu vor sa il aplice pentru ca ii afecteaza electoral”, a precizat politistul.

Concluzie:

Dotarea politistului român este disproporționata cu munca pe care o desfășoară.  Acesta este dotat cu muniție de război, cu glonț de 9mm, pentru a-si desfășura serviciul , în contextul în care are de aface în mare parte in munca pe care o desfășoară în comunitate, cu mici infracțiuni sau contravenții. Politistul nu poate folosii glonț împotriva unui cetățean pe timp de pace pentru a opri un scandal sau pentru a încerca să oprească un autoturism doar pentru simplu fapt ca nu a oprit la semnal. Nu suntem la Hollywood! În România nu e război.

Politistul nu are dreptul și nu poate lua viata un om doar pentru asta. Un judecător nu o sa accepte niciodată luarea unei vieți pe explicația ca „nu a oprit la semnal” sau ca ” se certa și se păruia cu alta persoană”.

Dotarea corespunzatoare muncii de politist și anume cu dispozitive electroșoc sau cu armament cu glonț de cauciuc ar fi o dotare realista pentru munca de teren a unui agent stradal de politie. Ar fi o dotare pe care o poate folosi în mod real un polițist în viata reala. Pana atunci vor căra pistoale grele la brâu, pistoale din dotare cu glonț de război care nu-i ajuta în nici un fel in aplanarea conflictelor de tipul celor de la Buzau.

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Front

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Autostrada Soarelui este singurul loc din lume unde politia rutiera are ordin sa-si execute serviciul cu spatele

Felul în care se circulă pe autostrăzile din România dovedește că foarte mulți șoferi fie …