Acasa Diverse Conducatorii auto nu au obligatia legală de a sufla in etilotest

Conducatorii auto nu au obligatia legală de a sufla in etilotest

5 min read
0
0
1,447

Avem obligatia legala de a sufla in etilotest?

Pentru a lamuri această situație in care am putea ajunge atunci cand suntem opriti in trafic, vom vedea mai jos temeiul legal.

Articolul 337, capitolul 2, din C.P. spune clar ca „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice reprezinta o infractiune!”. Legea prevede expres acest lucru si se refera strict la sustragerea sau refuzul de a merge la spital pentru recoltarea probelor de sange,  în nici un caz textul nu incrimineaza refuzul de a sufla în aparatul etilotest.

De asemenea refuzul de a sufla in aparatul etilotest nu este legiferat nici ca o contraventie in O.U.G 195/2002, pentru nici un tip de conducator de vehicule. Nu exista articol sau litera in Regulament care sa stabileasca cuantumul amenzii in astfel de situatii.

In cazul biciclistilor sau a celor care merg pe trotineta obligativitatea de a sufla in aparatul etilotest este inexistenta in codul rutier sau in C.P. în aceste cazuri neexistand articol de lege care sa sanctioneze acestă situatie nici macar cu anenda.

Pentru conducatorii auto refuzul de a sufla in etilotest nu este sanctionabil insa la aceasta categorie unde prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere exista temeiul legal pentru refuzul de recoltare a probelor de sange. Deci in cazul in care un sofer refuza sa sufle in aparatul etilotest dar merge la ” sange” totul este perfect legal, acesta nu se află intr-o situatie sanctionabilă.

Pentru cei care conduc biciclete , trotinete sau role, in afara faptului ca nu exista temei legal pentru obligativitatea suflatului in etilotest, acestia nu pot fi condusi la ” sange” pentru ca pentru aceasta categorie de vehiculele nu necesita detinerea unui permis de conducere, exceptia prelevarii de probe biologice fiind doar in caz de accident.

Refuzul sau sustragerea conducatorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere (…) de a se supune prelevarii de mostre biologice necesare in vederea stabilirii alcoolemiei ori prezentei unor substante psihoactive se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani, scrie in Codul Penal.

Pentru conducatorii auto care cunosc faptul ca nu au consumat bauturi alcoolice, este de preferat sa accepte testarea cu aparatul etilotest, acest aparat fiind unul orientativ in depistarea alcoolului, de aceea dupa ce acesta arata o valoare se ajunge la recoltarea probelor biolocice de sange in vederea  stabilirii alcoolemiei. De subliniat este faptul ca daca acesta arata o valoare sub 0,40 mg/ alcool aveti dreptul de a cere agentului rutier sa vi se preleveze probe de sange, in multe din aceste cazuri s-a demonstrat ca rezultatul la INML  a fost 0,00 mg/l alcool iar conducatorului auto care cere acest lucru i se elibereaza si o dovada cu drept de circulatie incepand de a doua zi.

Nu consumati bauturi cu alcool inainte de a va urca la volan!

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Revoltă printre proprietarii de cai! Deșeurile asfaltice de la lucrările din zona Gării de Sud sunt depozitate printre grajdurile de la Hipodromul Ploiești

De câteva zile, printre proprietarii de cai de la Hipodromul Ploiești mogneste o adevărată…