Acasa Diverse „Banditul Whiskey” românul care a jefuit 27 de bănci in Ungaria. A devenit atat de iubit de public incat i se spunea Robin Hood Robin Hood

„Banditul Whiskey” românul care a jefuit 27 de bănci in Ungaria. A devenit atat de iubit de public incat i se spunea Robin Hood Robin Hood

6 min read
0
0
102

În perioada 1993 – 1999, Ambrus Attila, originar din Fitod – Harghita, a jefuit aproape 30 de bănci din Ungaria, producând o pagubă de peste 500.000 de dolari. El a fost condamnat la 17 ani de închisoare şi a fost eliberat după 12 ani pentru bună purtare. Se spune că Ambrus consuma un pahar de whisky înainte de comiterea fiecărui jaf.

Attila Ambrus s-a născut la data de 6 octombrie 1967 în localitatea Fitod, judeţul Harghita. El a fost un jucător profesionist de hochei pe gheaţă, ce avea să ajungă unul dintre cei mai cunoscători spărgători de bănci din Europa. În anii ’90, Ambrus a căpătat porecla „Banditul Whiskey”, după ce a comis un şir de jafuri în preajma Budapestei, capitala Ungariei. Attila Ambrus avea să fie prins în cele din urmă şi închis timp de 12 ani. El a fost eliberat în anul 2012. Pe baza povestei sale de viaţă, autorul Julian Rubinstein a publica în anul 2004 cartea „Balanda Banditului Whiskey”.

Ambrus s-a născut într-o familie de etnici maghiari din judeţul Harghita. Acesta a avut probleme cu legea încă din tinereţe, după ce a comis mai multe furturi minore. În anul 1988, „Banditul Whiskey” a trecut ilegal frontiera României, ajungând în Ungaria. El a solicitat azil politic, iar ulterior în 1994 a obţinut cetăţenia ungară.

Attila Ambrus îşi câştiga existenţa prin prestarea a tot felul de meserii, ocupându-se totodată şi cu contrabanda. El avea să ajungă portar la echipa profesionistă de hochei din Ujpest, calităţile sale fiind apreciate de colegi, care l-au poreclit „Pantera de la Csik”. Cum veniturile sale continuau să fie nesigure, „Banditul Whiskey” a comis primul său jaf asupra unui oficiu poştal în anul 1993. După acest prim jaf reuşit, Ambrus a mai săvârşit alte 27 de jafuri asupra unor bănci, oficii poştale sau agenţii de voiaj din Budapesta sau din preajma capitalei Ungariei.

În cele din urmă, în anul 1999, Attila Ambrus avea să fie prins şi arestat. În tot acest timp, acesta a reuşit să fure 100 de milioane de forinţi, unde la circa jumătate de milion de dolari.

Acesta a devenit cunoscut sub numele de „Banditul Whiskey”, pentru că a fost văzut adesea consumând whiskey în pub-urile din apropierea locaţiilor pe care urma să le jefuiască. Deşi era înarmat, Ambrus nu a făcut niciodată rău în timpul jafurilor sale. El avea tot felul de deghizări şi obişnuia să le trimită poliţiştilor sticle cu vin. La data de 15 ianuarie 1999, când Ambrus Attila a fost arestat, la patinoarul echipei de hochei din Ujpest a fost dus un steag dedicat „Banditului Whiskey” ce avea să stea acolo timp de mai mulţi ani.

Attila Ambrus a reuşit să evadeze din închisoare la data de 10 iulie 1999, după ce a improvizat o frânghie din mai multe cabluri şi şireturi. Acesta a fost prins de poliţişti după trei luni de zile, în care „Banditul Whiskey” a stat ascuns într-un apartament din centrul Budapestei. El a fost prins după ce a comis un alt jaf, iar poliţiştii aflaţi pe urmele sale au reuşit să-i descopere ascunzătoarea. Ambrus a fost condamnat la 17 ani de închisoare într-o închisoare de maximă securitate. A fost eliberat la data de 31 ianuarie 2012, după 12 ani petrecuţi în închisoare, pentru bună purtare.

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Masca din textil interzisă! Nu va mai fi legală purtarea mastilor confectionate acasa

Francezii nu mai pot utiliza în spațiul public măştile sanitare confecţionate acasă. Un de…