Acasa Front Afla ce trebuie sa faci sa rămâi cu permisul de conducere daca esti prins baut la volan

Afla ce trebuie sa faci sa rămâi cu permisul de conducere daca esti prins baut la volan

5 min read
0
0
267

Legislaţia  are toleranţă zero pentru consumul de alcool la volan

Fiind asociat cu un comportament riscant, consumul de alcool trebuie eliminat atunci când urmează să conduci.

Cantitatea de alcool consumată de o persoană se măsoară prin alcoolemie. Aceasta reprezintă cantitatea de alcool din sânge. Alcoolemia se exprimă în grame de alcool per litru de sânge şi se poate măsura în respiraţie, în probele de sânge sau de urină.

Până la o anumită limită, 0,40 mg/litru,  alcoolemia este sancţionată doar contravenţional, dar la o valoare mai mare, adica 0,41 mg/ litru,  devine o problemă penală.

CONTRAVENTIE

O alcolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amendă de la 21 la 50 de puncte şi suspendarea permisului pentru 6 luni.

INFRACTIUNE

Conform legislatiei din Romania, atunci când şoferii sunt prinşi cu o îmbibaţie de peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.

Cum puteti ramane cu permisul de conducere CONFORM LEGII, daca pe aparatul etilotest ati avut la testare o valoare de pana la 0,10mg/ litru.

Pana nu demult conducerea unui autoturism pe drumurile publice avand, in calitate de conducator auto, o imbibatie alcoolica cu o valoare de pana la 0,10 mg/ l, era permisa.

Desi legea nu stipula acest lucru, INML-ul a constatat  ca o valoare pe etilotest de maximi  0, 10mg/l, imbibatia alcoolica in sange este zero. In urma acestor dovezi stiintifice a fost facuta o indrumare catre M.A.I. in care se stipula faptul ca agentii de politie sa tina cont de aceasta valoare si sa aplice legea de la 0. 10 mg/ l, in sus. Asa ca foarte multa vreme M.A.I. -ul s-a conformat.

Dupa ceva vreme „cineva” a constatat ca in legislatie rutiera nu exista aceasta precizare asa ca s-a revenit la toleranta zero.

Dar! Conducatorul auto depistat cu o valoare de contraventie are dreptul legal de a merge (LA CERERE) sa i se preleveze o probe de sange!

In acest caz i se va elibera o dovada cu drept de circulatie pentru 15 zile incepand de a doua zi. Daca nu se cere proba de sange de catre conducatorul auto, agentul de politie ii elibereaza o dovada fara drept de circulatie si ramane cu permisul suspendat pentru 90 de zile.

CONCLUZIE

Daca pe etilotest aveti o valoare de pana la 0, 10 mg/ l in aerul expirat, cereti proba de sange pentru ca veti primi o dovada cu drept de circulatie si conform normelor INML  imbibatia alcoolica in sange este ZERO. Deci dupa ce primiti rezultatul permisul dumneavoastra de conducere ramane VALID 

 

 

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Front

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Se deschid sase parcari publice in municipiul Ploiesti. Tariful de parcare poate fi achitat prin SMS

SGU Ploiești SRL aduce la cunoștința publicului faptul că, începând cu data de 26 ianuarie…