Acasa Cultură 35 de ani de la tragedia de pe Heysel care a marcat lumea fotbalului

35 de ani de la tragedia de pe Heysel care a marcat lumea fotbalului

2 min read
0
0
793

29 mai 1985 reprezintă data care marchează cea mai neagră oră din istoria competiţiilor UEFA. În urmă cu 35 de ani, Juventus învingea Liverpool cu 1-0 şi ridica trofeul Cupei Campionilor Europeni cu lacrimi în ochi. Finala s-a jucat pe arena Heysel din Bruxelles, Belgia, stadion care, deşi era într-o stare tehnică foarte slabă, a fost plin, aproximativ 60.000 de spectatori, informează Mediafax.

Cu o oră înaintea startului meciului, între fanii celor două echipe a început un război cu petarde şi pietre. Un grup de suporteri englezi au sărit gardul şi s-au îndreptat către galeria italienilor, moment în care aceştia s-au speriat şi au încercat să fugă, sărind peste peretele stadionului. Zidul a cedat sub greutatea mulţimii şi a omorât 39 de persoane, iar alte 600 au fost rănite. Poliţia a intervenit şi i-a oprit pe restul fanilor echipei Juventus, care se îndreptau către englezi.

În urma acestei tragedii, cluburile din Anglia au primit interdicţie de la UEFA, iar cinci ani nu au mai jucat în cupele europene.

Meciul nu a fost suspendat. Juventus a câştigat, scor 1-0, prin golul marcat de Michel Platini, după ce a transformat un penalty în minutul 56.

 

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Comisar de politie a divulgat unui suspect că va fi supravegheat și că i se va percheziționa domiciliul

Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunță trimiterea în judecată sub control judiciar a…