Acasa Economic UE reglementează Bitcoin si celelalte monede digitale

UE reglementează Bitcoin si celelalte monede digitale

5 min read
0
0
960

Piaţa criptomonedelor a trecut săptămâna trecută de pragul de un trilion de dolari pentru prima dată în istorie, iar Bitcoin a crescut cu aproximativ 30% de la începutul anului şi cu 370% în ultimele 12 luni. Nu ar trebui, deci, să mire pe nimeni că Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică îşi propun să reglementeze domeniul monedelor digitale, astfel încât administraţiile fiscale naţionale să obţină informaţiile de care au nevoie pentru stoparea pierderii de venituri, dar şi pentru unificarea cadrului legal şi a sancţiunilor aplicate pe baza dispoziţiilor actuale. Destul de departe de datele globale, dar cu un mare potenţial de creştere, dimensiunea economiei digitale locale a fost evaluată de mai mulţi specialişti la peste 16 miliarde de euro în 2019, aşa cum arată ultimele cifre disponibile.

Lipsa controlului centralizat pentru activele cripto, cvasianonimatul lor, dificultăţile de evaluare, caracteristicile hibride, evoluţia rapidă a tehnologiei, dar şi forma pe care o pot lua monedele virtuale sunt tot atâtea provocări pentru stabilirea unor obligaţii fiscale. În plus, formele pentru care pot fi utilizate, atât pentru plăţi, cât şi în scop de investiţii, îngreunează clasificarea şi conformitatea fiscală potenţială. Dificultăţi decurg şi din necesitatea de a identifica intermediarii relevanţi, evenimentul raportabil, evaluarea activelor şi informaţiile disponibile, printre altele. Pentru că este clar pentru toată lumea – la fel ca instrumentele financiare „tradiţionale”, şi veniturile obţinute din cripto-active ar trebui să fie supuse impozitării. Şi în cazul lor, aplicarea corectă a obligaţiei fiscale se bazează pe o raportare adecvată şi pe capacitatea administraţiilor fiscale de a avea acces la informaţii.

Încă de la începutul dezbaterii necesităţii reglementării criptomonedelor, în 2018, Pascal Saint-Amans, şeful Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, a susţinut că este nevoie de o soluţie globală, care să fie aplicabilă oricărui stat. Saint-Amans a dezvăluit că majoritatea statelor membre ale OCDE sunt din ce în ce mai interesate de reglementarea monedelor digitale, inclusiv de impozitarea acestora, ceea ce a determinat organizaţia să se implice mai activ în această direcţie. Recent, Amans a anunţat că OCDE va furniza noi standarde în industrie, cel mai probabil până la finalul acestui an. Prin urmare, OCDE este hotărât să vină cu noi reguli care ar putea defini planul global de impozitare a monedei digitale, având în vedere că structura OCDE înglobează 37 de state membre (inclusiv SUA, Marea Britanie, Spania, Germania, Franţa, Japonia, Coreea de Sud şi Australia) şi reprezintă, colectiv, peste 60% din PIB-ul nominal global.

De altfel, la finalul anului trecut, OCDE a publicat o prezentare generală a problemelor emergente de politică fiscală în domeniul cripto. Într-un document de 70 de pagini, OCDE subliniază unele dintre provocările cheie, inclusiv impozitarea furcilor (engl. ”hard forks”), definiţiile monedei digitale, apariţia monedelor stabile şi a CBDC-urilor (monede digitale ale băncilor centrale, acele tipuri cu care guvernele din anumite state – China, Coreea de Sud – realizează la acest moment experienţe), finanţarea descentralizată şi impozitarea veniturilor din mining.

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Marea asfaltare! Bulevardul Independentei din Ploiesti, o lucrare aproape de final unde-ti rupi mașina peste gurile de canal

De ceva vreme pentru decongestionarea traficului rutier, în orașul Ploiești, s-a luat deci…