Acasa Cultură Soldații. Povestea reala a ploieșteanului Vasile Pavel crescut in cartierul de romi Radu de la Afumati

Soldații. Povestea reala a ploieșteanului Vasile Pavel crescut in cartierul de romi Radu de la Afumati

6 min read
0
0
414

„Soldaţii. Poveste din Ferentari”, în regia Ivanei Mladenovic, după romanul omonim scris de Adrian Schiop, spune o poveste de dragoste dezgolită de sentimentalism, din Ferentariul zilelor noastre.

Protagoniştii filmului lui Mladenovic sunt însuşi autorul romanului, Adi Schiop, respectiv Vasile Pavel – Digudai, un fost bodyguard din Ploieşti de etnie rroma.

Mezinul unei familii cu cinci copii, Vasile Pavel a copilărit în Radu de la Afumați, un cartier de romi din Ploiești, de aproximativ 3000 de locuitori. Părinții – tatăl muncitor la o fabrică de stofă, iar mama, femeie de serviciu în autobuze, i-au crescut pe copii în armonie, fără certuri în casă, fără bătăi, spune Digudai.

Cand a crescut la poartă la parinti apăreau din ce în ce mai des mamele altor copii. „«Uite, măi, coană Silvio, băiatul tău l-a bătut pe băiatul meu»”. Din cauza asta, sora lui i-a pus porecla Digudai, după numele unui bărbat din comunitate care se lua de toată lumea pe stradă când era beat.

In tinerete când era nervos, se tăia pe mâini. Se strângeau câte trei-patru băieți și căutau sticle și borcane pe care le spărgeau. Vânau cioburile cele mai ascuțite și începeau să se cresteze fiecare pe antebraț: unul dădea o tăietură, celălalt, alta. „Era mai șmecher ăla care o dădea pe aia mai mare”. Câteodată aveau spectatori, băieți mai mari care le validau bărbăția: „«mamă, ce și-a dat, frate»”. „Păreai dur în fața lor. Așa mi-am făcut numele, cu tăieturi și cu bătăi”.

Digudai spune că n-a avut niciodată nimic cu homosexualii, ba chiar avea prieteni gay pe care-i îi mai întreba de curiozitate cum e să fii altfel. Însă gândul că el o să joace rolul unui bărbat gay nu era cel mai confortabil. Fascinația că o să apară într-un film de acțiune filmat în Ferentari și motivația financiară l-au făcut să intre pe bune în proiect. „La început eu mă gândeam la bani, mai mult pentru asta am făcut-o, nu de faimă, sau de altceva”. Știa că o să câștige suficient încât, cu ce mai avea și el pus de-o parte, să-și ridice o casă.

Rolul de gay un rol dificil pentru un rom

Cele mai grele de filmat pentru el au fost scenele de tandrețe și cele sexuale. „Când a trebuit să-l iau în brațe, să mă urc peste el”. Apogeul l-a atins scena în care el și Adi fac duș împreună, dezbrăcați. „Atunci m-am simțit cel mai și cel mai rău, era o grămadă de lume acolo, mai erau și fete, mi-era rușine rău.” Au tras scena de câteva ori. „Când simțeam că explodez, simțeam nevoia să mă retrag singur, să nu stau cu nimeni de vorbă, să fumez o țigară-două și să mă calmez”.

„Țiganii de-abia așteaptau să vadă filmu’. Un țigan s-a înjurat «să moară copiii mei, dacă-l văd pe Digudai la televizor, dacă nu sparg televizoru…»”, zice Rică

I se pare că universul i-a făcut un cadou. „În 2002, fix în San Sebastian am fost arestat pentru că eram sărit din viză și m-au trimis înapoi în țară. În 2017 am fost pe covorul roșu. E o diferență. Dumnezeu… pupa-i-aș tălpile și piciorușele Lui.”

Filmul poate fi vizionat pe platforma Netflix

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

25 de milioane de utilizatori au parasit Whatsapp pentru a folosi Telegram

Serviciul de mesagerie Telegram a dezvaluit ca, in ultimele 72 de ore, numarul sau de util…