Acasa Cultură Premieră la Ploieşti: Concert de duduk pe scena Filarmonicii

Premieră la Ploieşti: Concert de duduk pe scena Filarmonicii

6 min read
0
0
725

Filarmonica „Paul Constantinescu” vă invită joi, 24 octombrie, de la ora 19.00, la un concert simfonic extraordinar care are în prim plan duduk-ul, instrument de suflat tradiţional armenesc. Concertul este dedicat Zilei Armatei Române.
Invitat al serii este Cosmin Rafael Bălean, singurul roman care cântă pe un astfel de instrument. La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice ploieştene se află maestrul Radu Postăvaru, iar programul cuprinde lucrări de Aram Haciaturian – Vals din suita de orchestra „Masquerade”, Henrik Anassian – Concert pentru duduk si orchestră, Piotr Ilici Ceaikovski – „Polonaise” din opera „Evgheni Oneghin”, op. 24 şi Paul Hindemith – „Symphonic Metamorphosis” după teme de Carl Maria von Weber.
Cosmin Rafael Bălean s-a născut la 5 august 1972 în Moldova Nouă, judeţul Caraş Severin. A studiat la Liceul de Muzică Ion Vidu din Timişoara, clasa de fagot, apoi a absolvit, la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, acelaşi instrument (1990-1995). În perioada 1991 -1993 a urmat cursuri de măiestrie interpretativă cu prof. Gheorghe Cuciureanu de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Din anul 1995 a devenit membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii Banatul din Timişoara, în prezent fiind şef la partida de fagot şi profesor asociat al Facultăţii de Muzică din Timişoara. De-a lungul timpului a colaborat cu orchestre din ţară şi din străinătate, printre care Orchestra simfonică Europea Mediterrania din Barcelona şi Orchestra simfonică Borusan a Filarmonicii din Istanbul. Activează în două formaţii de muzică de cameră Trio Katharsis (clarinet-fagot-pian) şi în Bassoonery Quartet, formaţii alături de care susţine numeroase recitaluri.
În urmă cu nouă ani descoperă un instrument aparte – duduk-ul, instrument armenesc, care este unul dintre cele mai vechi instrumente din lume, cu o istorie de peste 3.000 de ani. Sonoritatea deosebit de caldă a acestui instrument poate fi auzită în coloanele sonore ale unor filme celebre precum Gladiatorul, Troia, Piraţii din Caraibe etc. În 2005 UNESCO a declarat duduk-ul armenesc ca fiind o capodoperă şi l-a inclus în Patrimoniul Intangibil al Umanităţii.
În ultimii ani Cosmin Bălean susţine cu acest instrument recitaluri şi concerte în mai multe oraşe din ţară – Timişoara, Piteşti, Cluj Napoca, Craiova, Sibiu, Braşov ş.a., precum şi la Festivalul Internaţional Timişoara Muzicală, Festivalul Internaţional George Enescu (Bucureşti 2011), dar şi Karlsruhe şi Donaufest Neu-Ulm 2012 Germania. În 2014 a prezentat în premieră europeană Concertul pentru duduk şi orchestră de Henrik Anassian, în 2016 l-a cântat acompaniat de Orchestra de Cameră Radio, iar în ianuarie 2017 concertul a fost înregistrat împreună cu acelaşi colectiv.
În cursul acestui an a interpretat pe scena Ateneului Român alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, dirijată de maestrul Horia Andreescu, un concert pentru duduk, violă şi orchestră – Graffiti 2, în primă audiţie, compoziţie a regretatului Adrian Enescu.
Concertul de joi este dedicat Zilei Armatei Române, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupaţia horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei. Prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959, 25 octombrie a fost desemnată Ziua Armatei Române.
Biletele, în valoare de 25 de lei (întreg), 15 lei (pensionari) şi 5 lei (elevi/studenţi) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la standul special amenajat în hipermarketul Cora – AFI Ploieşti şi online, pe www.filarmonicaploiesti.ro.
Parteneri media: Mediasud, Agerpres, ArteFapte, Jurnalul Prahovean, KissFM, MagicFM, Ploieşti TV, Fapt Divers, Ploieştii, Prahova Business, Prahova Economică, Prahova News, Prahova TV, Radio Prahova, Info Ploieşti City, Radio România Muzical, Ştiri Actuale, Telegrama, TVR, Valea Prahovei TV.

Sponsori oficiali: Alexandrion Group, BES România, Bergenbier, Apa Nova, BRD, Bristot, Conpet, Cora, Şcoala de Flori, The Fable, PECEF, Stenota, Delice, West Mall.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

44 de ani de teatru și rezistență: Omagiul Trupei Equinox și moștenirea sa culturală

În anii ’80, pe fundalul unui regim care suprima libertatea de exprimare, cultura a …