Acasa Eveniment POLIȚIA RUTIERĂ PRAHOVA. ACŢIUNI PENTRU PREVENIREA CONSUMULUI DE ALCOOL ŞI DROGURI LA VOLAN

POLIȚIA RUTIERĂ PRAHOVA. ACŢIUNI PENTRU PREVENIREA CONSUMULUI DE ALCOOL ŞI DROGURI LA VOLAN

5 min read
0
0
176

În cursul serii de joi, 9 martie a.c., poliţişti rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, împreună cu poliţişti din cadrul Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Prahova au desfăşurat mai multe acţiuni pentru prevenirea şi combaterea accidentelor rutiere cauzate de şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice ori a substanţelor psihoactive.
Acţiunile s-au desfăşurat pe mai multe artere din cadrul municipiilor Ploieşti şi Câmpina, dar şi pe raza celorlalte oraşe din judeţ, în vederea aigurării unui climat de siguranţă rutieră.
De asemenea, la acţiuni au participat şi specialişti ai Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Prahova , care au aplicat conducătorilor auto care şi-au dat acordul, chestionare specifice pentru realizarea unui studiu în privinţa consumului de substanţe psihoactive, oferind totodată recomandări preventive cu privire la riscurile consumului de substanţe.
Astfel, în cadrul activităţilor au fost controlate peste 1.000 de autovehicule şi au fost efectuate peste 500 de testări cu aparatul etilotest, dar şi 20 de testări cu aparatul DrugTest.
Au fost aplicate 196 de sancţiuni contravenţionale, iar ca măsuri complementare au fost reţinute 15 permise de conducere. 9 dintre acestea pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice( având o îmbibaţie alcoolică mai mică de 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat).
Totodată, poliţiştii au constatat şi două înfracţiuni la regimul rutier.
Exemplu:
În jurul orei 1.00, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Prahova în timp ce se aflau în acţiune pe Bulevardul Republicii din municipiul Ploieşti, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 42 de ani, din municipiu.
Întrucât acesta manifesta un comportament suspect a fost testat cu aparatul DrugTest care a indicat o valoare pozitivă la o substanţă psihoactivă.
Având în vedere rezultatul testării, conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală unde acesta a refuzat prelevarea de mostre biologice.
În baza probatoriului administrat faţă de bărbatul în cauză a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat unităţii de parchet competente pentru luarea unei alte măsuri preventive.
Cercetările sunt continuate de poliţişti în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele înca frecvente de conturbare a capacităţii de conducere, deşi există tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau a susbstanţelor psihoactive comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice/substanţe psihoactive reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Sursă:IJP PrahovaLoad More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Marea asfaltare! Bulevardul Independentei din Ploiesti, o lucrare aproape de final unde-ti rupi mașina peste gurile de canal

De ceva vreme pentru decongestionarea traficului rutier, în orașul Ploiești, s-a luat deci…