Acasa Front La Penitenciarul de Femei Ploiești Târgșorul Nou hărțuirea morală a cadrelor a devenit o practică permanentă

La Penitenciarul de Femei Ploiești Târgșorul Nou hărțuirea morală a cadrelor a devenit o practică permanentă

12 min read
0
0
1,834

La Penitenciarul de Femei Ploiești Târgșorul Nou hărțuirea morală a cadrelor a devenit o practică permanentă. Mergând pe un traseu politic, pe linia CĂTĂLIN PREDOIU – FIRINEL UNGUREANU, inspectorul principal de poliție penitenciară Costin Stoica primește o împuternicire cu „cântec” și, astfel, de la Penitenciarul Mărgineni ajunge director adjunct la Penitenciarul de Femei Ploiești Târgșorul Nou, reponsabil cu siguranţa deţinerii şi regim penitenciar.

În sectorul operativ, condus de un director ÎMPUTERNICIT de către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisar șef Firinel Ungureanu (foto stânga), nu se mai respectă disciplina de stat, iar angajații au început sa se plângă din ce în ce mai mult de șicanele la care sunt supuși și jocurile murdare făcute de Costin Stoica (foto dreapta), acțiuni ce nu au ca scop bunul mers al activităților și al instituției, lucruri care au creeat  deja o stare de tensiune destul de apăsătoare. Nimeni nu-și dorește să aibă parte de evenimente negative, dar nu putem omite recentul caz când o deținută a atacat o asistenta medicală. Gestionarea proastă a activității din sectorul operativ poate genera evenimente negative.

Comportamentul agresiv și hărțuitor al unui șef față de colegii din subordinea sa afectează munca și randamentul oamenilor. De exemplu, include diferite forme de agresiune non-fizică, precum ridiculizarea subalternilor prin acuzații de incompetență sau reproșurile dure de față cu ceilalți colegi, nerecunoașterea meritelor unor subalterni sau chiar minciuna.

Gurile rele de gură vorbesc că domnul director adjunct, inspector Stoica Costin, cel pe care deținutele de la Târgșorul Nou îl intitulează „Lăutarul”,  își dorește să preia frâiele Penitenciarului Targsor, cu orice preț, promițând în stânga și în dreapta funcții, fiind cunoscută relația sa cu directorul general al ANP, care de altfel l-a detașat către Târgșor de la Penitenciarul Mărgineni. Probabil, domnul director general al ANP a crezut că mutarea va reprezenta o mână de fier, dar se pare că, între timp, a devenit „un picior de lemn”.

De altfel, prin curtea Penitenciarului de maximă siguranță Mărgineni, circula zvonul că domnul Stoica a fost mai mult îndepărtat de către directorul general al ANP, pentru a face loc altcuiva, care se pregăteste de pensionare, dar nici acolo nu a avut mari performante și, probabil, mai rău încurca.

Subalternii domnului Stoica sunt mutați dintr-un loc de muncă în altul, fără acordul lor, fără a li se motiva decizia sau fără a exista o sancțiune, doar pentru a-și satisface orgoliul propriu.

Domnul director adjunct, ÎMPUTERNICIT șef la paza penitenciarului, consideră că dacă aruncă angajații în Comisia de Disciplină a cadrelor, va avea controlul suprem asupra oamenilor și așa măcinați de volumul de muncă exagerat, de faptul că li s-au dublat, chiar triplat îndatoririle de serviciu, de multele ore suplimentare pe care trebuie să le execute, fiind cunoscută lipsa acută de personal din întregul sistemul penitenciar.

Dânsul își dorește folosirea comisiei de disciplină împotriva angajaților ca o unealtă proprie, iar când nu-i place de un anumit angajat, îl execută, caută motive aruncându-l în fața comisiei în mod repetat. Sunt angajați care au avut două, trei sesizări la comisia de disciplină într-o lună, angajații susținând că sunt „vânați”, dar – ATENȚIE! – nu toți primesc același tratament.

Angajații penitenciarului se mai plâng de faptul că au ajuns să fie anchetați și cercetați pe baza declarațiilor luate de la deținute și spun ei că, în acest mod, le este știrbită autoritatea.

Aducem la cunoștință șefului de la paza Penitenciarului Târgșor că există o lege, dacă nu are cunoștință dumnealui, poate și din cauza fragedei vârste, o lege care prevede în mod expres că angajații nu trebuie hărțuiti la locul de muncă.

Legea nr. 167 din 7 august 2020:

(5^1) Constituie hărțuire morală la locul de muncă și se sancționează disciplinar, contravențional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern și/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității angajatului, prin afectarea sănătății sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme:

  1. a) conduită ostilă sau nedorită;
  2. b) comentarii verbale;
  3. c) acțiuni sau gesturi.

(5^2) Constituie hărțuire morală la locul de muncă orice comportament care, prin caracterul său sistematic, poate aduce atingere demnității, integrității fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajați, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru. În înțelesul prezentei legi, stresul și epuizarea fizică intră sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă.

(5^3) Fiecare angajat are dreptul la un loc de muncă lipsit de acte de hărțuire morală. Niciun angajat nu va fi sancționat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesională, promovare sau prelungirea raporturilor de muncă, din cauză că a fost supus sau că a refuzat să fie supus hărțuirii morale la locul de muncă.

(5^4) Angajații care săvârșesc acte sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă răspund disciplinar, în condițiile legii și ale regulamentului intern al angajatorului. Răspunderea disciplinară nu înlătură răspunderea contravențională sau penală a angajatului pentru faptele respective.

Solicităm punct de vedere din partea Ministerului Justiției și Administrației Naționale a Penitenciarelor în ceea ce privește activitatea domnului director adjunct ÎMPUTERNICIT, Stoica Costin, a modului de îndeplinire a serviciului, a modului de avansare în funcția de director adjunct și care au fost marile realizări care au determinat numirea dumnealui în funcția de director adjunct la penitenciarul TÂRGȘOR.

De asemenea, solicităm ca organele competente să se sesizeze pentru anchetarea și soluționarea acestui caz, clarificarea urgentă a acestei situații, susținând necesitatea menținerii unui climat de muncă adecvat, care să permită personalului îndeplinirea cu profesionalism a atribuțiilor de serviciu.

Menționăm ca publicația noastră în are în lucru o anchetă și vom reveni cu alte detalii care vor scoate la lumină încălcări ale regulamentului de către împuternicitul director.

Camelia Rotaru

Articol preluat de pe site-ul stirileproprahova.ro

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Front

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Comisar de politie a divulgat unui suspect că va fi supravegheat și că i se va percheziționa domiciliul

Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunță trimiterea în judecată sub control judiciar a…