Acasa Economic GIGANTUL chinez ALIBABA stârnește furie în Belgia după ce a ocupat un oraș cu logistica

GIGANTUL chinez ALIBABA stârnește furie în Belgia după ce a ocupat un oraș cu logistica

3 min read
0
0
136

Forţa financiară şi cea de expansiune ale colosului chinez Alibaba, părintele uneia dintre cele mai populare platforme de comerţ electronic din lume, AliExpress, s-au dovedit irezistibile pentru guvernul Belgiei. Banii chinezilor ar crea sute de locuri de muncă în Liège şi ar aduce aeroportul oraşului în elita europeană.

Ambiţiile Alibaba şi ale guvernului belgian creează deja o viaţă de coşmar pentru locuitorii din Liège, spune o organizaţie cetăţenească locală. În SUA, gigantul chinez se loveşte de o forţă de temut, o agenţie guvernamentală cu puteri nou extinse pentru supravegherea investitorilor străini.

În ultimul an, Alibaba a transformat pe tăcute Liège, un oraş belgian de mărime mijlocie, într-un hub internaţional de transport şi centru logistic european, deservit de un aeroport care funcţionează 24 de ore din 24 importând produse din China şi distribuindu-le în UE, scrie Politico.

Investiţia este o parte esenţială din strategia gigantului chinez pentru a concura împotriva rivalului american Amazon şi a altor companii cu activităţi similare pe una dintre cele mai bogate pieţe din lume. Prezenţa Alibaba a adus deja beneficii economice clare celui de-al cincilea oraş ca mărime din Belgia – cândva un prosper oraş industrial căruia compania chineză îi oferă o a doua şansă la viaţă economică.

Dar pe măsură ce Alibaba se extinte acolo, cu mult ajutor din partea guvernului belgian, compania se loveşte de opoziţia locală. O mişcare  care-şi spune „Suntem cu ochii pe Alibaba“ susţine că costurile găzduirii oaspetelui chinez – zboruri mai multe, trafic mai aglomerat, poluare a aerului în creştere şi servicii poştale paralizate – depăşesc beneficiile.

„Nu vreau să locuiesc într-un oraş unde nimeni nu poate dormi cum trebuie deoarece mii de avioane zboară pe deasupra în fiecare noapte“, spune François Schreuer, membru fondator al „Suntem cu ochii pe Alibaba“.

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Benzina continua sa se scumpeasca dupa scaderea pretului in perioada de urgenta

Carburanții continuă să se scumpească după ce în perioada de urgență s-au redus cu 27 de b…