Acasa Front CASA DE PAPEL a statului! O istorie recenta a fabricii de bani din Bucuresti

CASA DE PAPEL a statului! O istorie recenta a fabricii de bani din Bucuresti

8 min read
0
0
120

Instituţiile responsabile cu fabricarea leului sunt Monetăria Statului şi Imprimeria Băncii Naţionale. Prima se ocupă cu baterea monedei, iar cea de-a doua cu emiterea bancnotelor. Cantitatea de bani produsă este confidențială.

Strada Fabrica de Chibrituri, zona centrală a Bucureștiului. De aproape 80 de ani, aici îşi desfăşoară activitatea Monetăria Statului. În spatele unor porţi masive, aproape 300 de muncitori bat monedă.

Unii dintre angajati, cum sunt cizelatorii, lucrează zilnic cu kilograme de aur.

Monede făcute cu materiale din import

După ce sunt realizate matrițele, se trece la baterea propriu-zisă a monedelor. În acest perimetru, în care banii sunt făcuți la „foc automat”, au acces doar angajaţii experimentaţi, după ce au fost supuși la nenumărate teste psihologice. Tentațiile sunt mari, dar cu toate acestea…

„Nimeni un riscă nimic. La noi evidenţa este foarte strictă. Discutăm poate și de metale prețioase, pe partea aceea conexă a producției. Ei ştiu că într-adevăr poate a sustrage un gram de metal preţios într-o oarecare formă este simplu. Dar în momentul în care vine contabilitatea şi îl cere atunci va trebui să îl scoţi de undeva. Şi tot de acasă îl aduci”, spune Octavian Schen, director general Monetăria Statului.

Monedele sunt realizate cu materii prime din import. Monetăria cumpără, din străinătate, aliajele necesare: oţel placat cu alamă, cupru şi nichel.

„Pentru că în România nu găseşti parteneri. Şi vă daţi seama discutăm despre moneda unei ţări. Are anumite particularităţi şi e destul de dificil să reuşim să colaborăm cu societăţi interne”, mai spune Octavian Schen.

Costul de producţie este secret

„Cât costă totuşi un ban? Ceva mai puţin decât un ban sau mai puţin decât un ban. (…) Sunt informaţii confidenţiale, dar eu vă pot spune că un ban nu costă un ban”, adaugă directorul general al Monetăriei Statului.

Instituţia mai produce, contra cost, şi monede ale altor ţări cum este leul moldovenesc, dar şi medalii, decoraţiuni şi obiecte de cult pe care le vinde prin reţeaua proprie de magazine.

Imprimeria Băncii Naţionale

Imprimeria Băncii Naţionale are sediul în zona de sud a Bucureştiului. Este singura institutie de acest gen din Europa care tipăreşte bancnote pe suport polimeric, adică pe plastic. În anul 2001, Banca Naţională a luat decizia să renunţe la fabricarea leilor din hârtie pentru că se rupeau uşor. Plasticul are şi alte avantaje.

Imprimeria primeşte grafica de la Banca Naţională, iar apoi aplică, prin intermediul unor programe pe calculator, elementele de securitate pentru a preveni falsificarea.

După ce sunt aplicate elementele de securitate se trece la realizarea matriţelor.

Pe lângă bancnote, Imprimeria Băncii Naţionale mai tipărește cecuri, bilete la ordin, bonuri valorice, broşuri şi reviste. Instituţia a obţinut în anul 2012, conform ultimului bilanţ contabil, un profit de aproape 2,2 milioane de euro.

Bancnotele sunt încărcate în maşini blindate iar apoi sunt transportate, sub escortă, la Banca Naţională.

B.N.R. este instituţia care coordonează activitatea monetăriei şi a imprieriei și comandă ce cantităţi de bani să se fabrice, în baza unor studii.

Falsificarea monedei

În timpul regelului Carol al II-lea au fost consemnate cele mai multe falsuri din istorie. În țară, valoroșii galbeni emiși în vremea celor doi suverani au devenit o raritate. Cert este că, în ultimii ani, în străinătate, au apărut tot mai mulţi poli din aur falşi, spre surprinderea numismaţilor.

Falsificatori sunt și în țară. Și în număr mare, spun polițiștii Direcției de Combatere a Crimei Organizate. Cei mai mulți dintre infractori multiplică bancnote.

În Romania, mai puțin de 1% din banii aflați în circulație sunt falși. Este unul dintre cele mai mici procente din Europa. Bancnotele sunt greu de falsificat din cauza suportului de polimer, greu de reprodus.

Dar marea problemă a leului nu sunt nici greșelile de batere și nici falsurile ci faptul că, în următorii ani, ar putea să fie retras din circulație. România și-a anunțat intenția să adopte moneda euro. Până în prezent nu a fost stabilită o dată oficială.

Înlocuirea leului cu euro va presupune și investiții în echipamente atât la Monetăria Statului, cât și la Imprimeria Băncii Naționale.

Dar, până când România va adopta euro, leul rămâne moneda care ne guvernează viața, dar și „cartea noastră de vizită”.

 

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Front

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Campanie electorala, la Ploiesti, in ritm de Hip Hop

Am gasit pe contul de YouTube Robuu, o melodie de susținere pentru Razvan-Toma Stanciulesc…