Acasa Politică Comisia de la Veneţia pe legile justiţiei: Menţineţi rolul preşedintelui şi al CSM în numirea şi revocarea procurorilor de rang înalt

Comisia de la Veneţia pe legile justiţiei: Menţineţi rolul preşedintelui şi al CSM în numirea şi revocarea procurorilor de rang înalt

6 min read
0
0
360

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia constituie un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independenţa justiţiei. Prin documentul făcut public astăzi, Comisia confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători şi procurori, cât şi de preşedinte, inclusiv prin sesizările de neconstituţionalitate şi cererile de reexaminare formulate la aceste legi. Comisia de la Veneţia a emis, vineri, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România, formulând o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor.

Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi.

PNL consideră că multe dintre citicile aduse de liberali la legile justiţiei sunt confirmate de Comisia de la Veneţia. De asemenea, liberalii fac un apel către CCR să ţină cont de punctul de vedere al Comisiei.

Iohannis subliniază că, în vederea garantării independenţei justiţiei şi a consolidării statului de drept din România, recomandările cuprinse în opinia Comisiei de la Veneţia trebuie valorificate, astfel încât lupta împotriva corupţiei să continue.

„Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului, în calitate de unică autoritate legiuitoare a ţării, să nu ignore recomandările organismului european”, precizează Administraţia Prezidenţială în comunicat.

Totodată, şeful statului precizează că recomandările cuprinse în opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia vor fi avute în vedere cu ocazia sesizării Curţii Constituţionale cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, recent reexaminată de către Parlament.

„Preşedintele Klaus Iohannis reiterează faptul că România s-a angajat să respecte normele şi valorile europene ale democraţiei constituţionale, iar independenţa procurorilor şi judecătorilor este fundamentul unei justiţii corecte, principiu de la care un stat de drept nu poate abdica”, se mai afirmă în comunicat.

Comisia de la Veneţia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional) a publicat vineri opinia preliminară cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România, legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, asupra cărora atât preşedintele României, Klaus Iohannis, cât şi Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei solicitaseră opinia Comisiei.
Printre altele, Comisia de la Veneţia a recomandat României să reconsidere sistemul de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constituţie, în vederea creării de condiţii pentru un proces de numire şi demitere neutru şi obiectiv prin menţinerea rolului instituţiilor, cum ar fi preşedintele şi Consiliul Superior al Magistraturii, capabile să echilibreze influenţa ministrului justiţiei.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Procurorii DNA prelungesc măsura controlului judiciar pentru Iulian Dumitrescu. El candideaza!

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au decis să prelungească cu încă 60 de z…