Acasa Eveniment Noapte toxică in seara de 30 aprilie la Ploiești: Garda de Mediu a lipsit, iar ploieștenii au rămas sufocați în propriile case

Noapte toxică in seara de 30 aprilie la Ploiești: Garda de Mediu a lipsit, iar ploieștenii au rămas sufocați în propriile case

5 min read
0
0
202

În noaptea de 30 aprilie spre 1 mai, în sudul Ploieștiului, locuitorii au fost din nou victimele unui miros sufocant, generat, potrivit sesizărilor, din zona fostei Rafinării Astra. Primarul Mihai Polițeanu a relatat public, printr-o postare pe Facebook intitulată „Durerea în dos a Gărzii de Mediu”, cum s-a desfășurat întreaga noapte de tensiune, în care autoritățile locale și naționale s-au mobilizat, însă fără rezultatul concret așteptat de cetățeni.

Totul a început în jurul orei 21:45, când edilul a fost sunat de un locuitor din cartierul Mimiu, care i-a transmis că, pentru a doua noapte la rând, mirosul toxic îi ține pe oameni închiși în case. Polițeanu a reacționat rapid: a cerut prezența viceprimăriței Zoia Staicu, a unui echipaj al Poliției Locale și a Poliției Naționale, pentru a verifica sesizările la fața locului. Până la ora 22, echipele ajunseseră deja în zonă, confirmând că aerul era irespirabil. Tot în acel moment, a fost alertată și Garda de Mediu, instituția responsabilă cu intervenția în astfel de cazuri.

Problema majoră a apărut însă aici: deși Poliția Națională și cea Locală se aflau la fața locului, fără reprezentanții Gărzii de Mediu nu aveau autoritatea legală de a pătrunde în incinta fostei rafinării pentru a identifica sursa exactă a poluării. Deși Garda de Mediu a fost anunțată oficial și a confirmat că are în desfășurare o acțiune pe tema mirosurilor, nimeni nu s-a prezentat la fața locului în orele critice. Între timp, situația escalada: sesizările din partea ploieștenilor s-au înmulțit, oamenii reclamând că mirosul s-a extins inclusiv spre centrul orașului și chiar în zone precum Bariera Bucov, unde locuiește însuși primarul.

În jurul orei 23:06, o cisternă a ieșit din rafinărie, dar urmărirea acesteia de către polițiști nu a oferit răspunsuri clare, deoarece vehiculul părea să nu aibă legătură directă cu incidentul. Primarul a continuat toată noaptea discuțiile cu echipele aflate pe teren, însă, chiar și după miezul nopții, Garda de Mediu tot nu apăruse, blocând astfel orice intervenție concretă. Polițeanu a catalogat situația drept „o oportunitate ratată din cauza durerii în dos” a autorităților de mediu, exprimând frustrarea multor ploieșteni, exasperați de lipsa de reacție.

Acest incident ridică semne de întrebare grave legate de capacitatea instituțiilor statului de a proteja sănătatea cetățenilor și de a răspunde prompt unor crize de mediu. În timp ce primăria și poliția și-au făcut partea, incompetența sau indiferența Gărzii de Mediu a paralizat întreaga intervenție. Pentru ploieșteni, concluzia acestei nopți toxice este una amară: chiar și cu autoritățile locale implicate, dacă instituțiile centrale refuză să intervină, cetățenii rămân expuși și neprotejați.

 

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Eveniment
Comments are closed.

Check Also

Daca ești pe un aeroport și vameșul îți taie valiza pentru că te considera suspect, dar nu găsește nimic, cine plătește paguba?

Dacă un vameș de la aeroport decide să îți deschidă valiza prin tăiere (în căptușeală, fun…